Neuralgische Amyotrofie (NA) is een spierziekte die zich kenmerkt door plotselinge, hevige pijnaanvallen, gevolgd door gedeeltelijke of volledige verlamming. De aandoening treft meestal de nek, schouder en arm, maar kan zich ook in de benen uiten.
Wat zijn de symptomen?
Kenmerkend voor neuralgische amyotrofie zijn terugkerende aanvallen van pijn, gevolgd door gedeeltelijke of volledige verlamming. De pijn treedt vooral op in de schouders, armen of handen, maar ook de benen kunnen worden aangedaan. De acute fase van neuralgische amyotrofie duurt ongeveer drie weken, daarna zakt het weg. Na de acute fase houden mensen vaak last van pijnklachten. Meer dan de helft van hen krijgt last van een soort hardnekkige spierpijn en bij circa een kwart van de mensen komt de aanval terug. De eerste symptomen van neuralgische amyotrofie ontstaan meestal op jongvolwassen leeftijd.
Wat is de oorzaak van Neuralgische Amyotrofie?
De exacte oorzaak is nog niet volledig bekend, maar men vermoedt dat de ziekte wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie. Dit betekent dat het immuunsysteem de zenuwen aanvalt, wat leidt tot ontstekingen en zenuwbeschadiging.
De aanvallen worden vermoedelijk veroorzaakt doordat het eigen afweersysteem een ontsteking van de zenuwen veroorzaakt. Het lijkt erop dat de zenuwen van mensen met neuralgische amyotrofie in aanleg gevoeliger zijn voor dit soort beschadigingen. De aanvallen worden uitgelokt door zaken die het afweersysteem aan het werk zetten, zoals infecties, operaties en bepaalde medicijnen.
Hoe vaak komt Neuralgische Amyotrofie voor?
NA komt voor bij ongeveer 20 tot 30 op de 100.000 mensen. In Nederland wordt jaarlijks bij naar schatting 400 tot 600 mensen de diagnose gesteld. Recente studies suggereren echter dat de werkelijke incidentie veel hoger ligt en vaak wordt onderschat. De meeste gevallen zijn niet erfelijk, al bestaat er ook een erfelijke vorm die minder vaak voorkomt.
Welke behandelingen zijn mogelijk?
Neuralgische amyotrofie is te behandelen door pijnstilling en het onderdrukken van het immuunsysteem. Eén van de meest effectieve interventies is fysiotherapie. Het doel van de oefentherapie is het behouden van soepele arm- en schouderbewegingen en het voorkomen van verkeerde compensatiestrategieën. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede afwisseling van rust en dagelijkse activiteiten. Daar adviseren wij graag in.
Hoe lang duurt het herstel?
Het herstelproces varieert per persoon. Gedeeltelijk herstel tot 80 à 90% van het oorspronkelijke niveau duurt meestal zes tot achttien maanden. Volledig herstel kan langer (jaren) duren en is niet altijd mogelijk.
Herken je bovenstaande en heb je langdurige klachten na een aanval? Neem contact op met FysiOost en vraag naar de therapeuten die hierin gespecialiseerd zijn. Zij stellen graag een passend behandelplan op.