Wat is artrose in de schouder?

Artrose, oftewel slijtage van het kraakbeen, kan in verschillende gewrichten van de schouder voorkomen. Dit leidt tot afname van de kraakbeenlaag, waardoor de gewrichtsvlakken dichter bij elkaar komen te liggen. Hierdoor ontstaat meer wrijving tijdens bewegingen, wat pijn en bewegingsbeperkingen veroorzaakt.

Welke vormen van artrose kunnen in de schouder optreden?

Slijtage van het kraakbeen in het schoudergewricht zelf, noemen we omartrose. Er kan ook slijtage optreden in het gewricht tussen het sleutelbeen en het schouderblad, dit noemen we artrose van het AC-gewricht. Is er slijtage tussen het sleutelbeen en het borstbeen, dan noemen we dat artrose van het SC-gewricht.

Wat zijn de symptomen van schouderartrose?

Artrose in de schouder leidt vaak tot pijn in de schouder, bovenarm en soms uitstraling naar de nek en hand. Er is sprake van nachtelijke pijn en pijn bij het opstarten van bewegen. Bij bewegen zijn mogelijk krakende geluiden te horen. De functie van de schouder verminderd, onder andere door stijfheid.

Bij artrose van het AC-gewricht is vooral het heffen van de arm en het bewegen naar de andere schouder pijnlijk. Druk op de schouder, zoals van een BH-bandje of tas, kan extra klachten geven. Artrose in het SC-gewricht komt minder vaak voor, maar kan lokale zwelling en pijn bij het heffen van de arm veroorzaken.

Wat kan ik doen bij schouderartrose?

In een vroeg stadium helpt fysiotherapie om de beweeglijkheid te behouden en pijn te verminderen. Shockwave-therapie (direct uit te voeren via EchOost) en ontstekingsremmende injecties kunnen de klachten tijdelijk verlichten.

Bij ernstige artrose kan een operatie nodig zijn, zoals het plaatsen van een schouderprothese of het verwijderen van een stukje van het sleutelbeen bij AC-gewricht-artrose. Bij SC-gewricht-artrose zijn de klachten meestal mild en kan fysiotherapie voldoende zijn.

Artrose in de schouder kan veel hinder geven, maar er zijn verschillende behandelopties om de pijn te verminderen en de functie van de schouder te verbeteren. Meer weten? Neem contact op met FysiOost, we onderzoeken graag elke schouderklacht en stellen een passend behandelplan op.